Zijn alle soorten bakstenen te reinigen?

/, vragen/Zijn alle soorten bakstenen te reinigen?

Zijn alle bakstenen te reinigen? Dat is een vraag die we vaak gesteld krijgen. Het antwoord is niet zo simpel, namelijk:  Ja en nee. Het is voornamelijk van twee zaken afhankelijk of een baksteen gereinigd kan worden: Soort basismateriaal en afwerklaag. In dit artikel meer uitleg daarover. 

Klassieke baksteen

De klassieke baksteen is gemaakt van klei en is zoals de naam al aangeeft gebakken. Deze stenen zijn van één soort materiaal gemaakt en worden gestapeld in een oven gebakken. De buitenzijde van de steen wordt warmer dan de binnenzijde waardoor er een bakhuid ontstaat. De stenen aan de buitenzijde van de stapel, dichter bij het vuur wordt harder en beter van kwaliteit dan de stenen middenin de stapel. De bakhuid is gevlekt en heeft soms donkerdere vlekken op de steen.

Tegenwoordig zijn er echter veel meer materialen en productiemethodes beschikbaar voor goede stenen dan alleen klei. Tevens zijn er ook vele afwerkingen die voor of na het bakken worden aangebracht. Bij dit soort stenen is het lastiger om eenduidig aan te geven of, en zo ja hoe een stenen gevel te reinigen is.

Wel of niet te reinigen

Als een steen in de kern van hetzelfde materiaal is gemaakt als de buitenzijde is deze in veel gevallen goed te reinigen. Is de buitenzijde een soort topping dan kan gevelreiniging deze topping beschadigen of verwijderen, waardoor de kernmaterialen zichtbaar worden. In sommige gevallen kan het kernmateriaal van kleur en structuur significant anders zijn dan de topping. Dit kan na het reinigen voor een ongewenst beeld zorgen.

Enkele steensoorten als voorbeeld:

Strengperssteen.

Dit zijn stenen met een strakke vorm welke door een mal zijn geperst als een soort worst worden afgesneden. Van binnen zitten hier vaak holle ruimten. De stenen worden soms met een topping afgewerkt, dan is het kernmateriaal anders dan de buitenzijde.

Deze stenen zijn maar zeer beperkt te reinigen door middel van vochtstralen. Hierbij werken we met een mengsel van perslucht, water en een toeslagmateriaal (straalmiddel). Het gevaar is dat de strakke vorm van de steen aangetast wordt. Bij voorkeur dus alleen door middel van stoomcleanen reinigen, indien de vervuiling hardnekkig is een reinigingsmiddel toepassen. Het soort reinigingsmiddel is sterk afhankelijk van de soort steen.

Bakstenen bezand.

Sommige bakstenen worden voor het bakken bezand. De buitenzijde krijgt hierdoor een ander uiterlijk, vaak gemêleerd, dan de kern. Als er na langere periode en grote vervuiling gereinigd wordt kleurt een dergelijke steen na reiniging vaak egaler van kleur.

Reiniging van dergelijke stenen zonder aantasting / verwijdering van de bezanding kan vaak alleen door middel van laser reiniging doordat deze geen magische kracht uitoefent.

UW BAKSTENEN GEVEL WEER ALS NIEUW?

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

Sinds 2004 hebben wij ruime ervaring opgebouwd in het reinigen van alle soorten gevelstenen. Daarom kunnen wij u perfect adviseren over de mogelijkheden voor uw gevel. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze adviseur komt graag langs voor advies op maat!

2023-12-12T16:44:51+01:00