Zijn alle soorten bakstenen te reinigen?

/, vragen/Zijn alle soorten bakstenen te reinigen?

Zijn alle bakstenen te reinigen?

Ja en nee. Dit is van in hoofdzaak 2 dingen afhankelijk. Soort basismateriaal en afwerklaag.

De klassieke baksteen is gemaakt van klei en is zoals de naam al aangeeft gebakken. De stenen zijn van 1 materiaal gemaakt en worden gestapeld in een over gebakken.

De buitenzijde van de steen wordt warmer dan de binnenzijde waardoor er een bakhuid ontstaat. De stenen aan de buitenzijde van de stapel, dichter bij het vuur wordt harder en beter van kwaliteit dan de stenen middenin de stapel. De bakhuid geeft een gevlekt en soms donkerdere vlekken op de steen.

Tegenwoordig zijn er veel meer materialen en productiemethodes beschikbaar voor goede stenen als alleen klei. Tevens zijn er ook velen afwerkmanieren welke voor of na het bakken wordt aangebracht.

Hier wordt het ingewikkelder en is er niet meer een eenduidig antwoord of en zo ja hoe een steen / gevel te reinigen is.

Als een steen in de kern van hetzelfde materiaal is gemaakt als de buitenzijde is deze in veel gevallen goed te reinigen. Is de buitenzijde een soort topping dan kan reiniging deze topping beschadigen of verwijderd worden waardoor de kernmaterialen zichtbaar worden. in sommige gevallen kan het kernmateriaal van kleur en structuur significant anders zijn dan de topping wat bij reiniging of verkeerde reiniging een ongewenst effect kan hebben.

We hebben enkele soorten stenen als voorbeeld met de do’s and dont’s.

Strengperssteen.

Dit zijn stenen met een strakke vorm welke door een mal zijn geperst als een soort worst worden afgesneden. Van binnen zitten hier vaak holle ruimten.

De stenen worden soms met een topping afgewerkt, dan is het kern materiaal anders dan de buitenzijde.

Dont’s deze stenen zijn maar zeer beperkt te reinigen door middel van vochtstralen het dor middel van een mengsel van perslucht, water en een toeslagmateriaal (straalmiddel) Het gevaar is dat de strakke vorm van de steen aangetast wordt.

Do’s, bij voorkeur alleen door middel van stoomcleanen reinigen, indien de vervuiling hardnekkig is een reinigingsmiddel toepassen. Het soort reinigingsmiddel is sterk afhankelijk van de soort steen.

Zie voorbeeld. Een strengperssteen waar de afwerking (iets) anders is dan de kern.

Bakstenen bezand.

Sommige bakstenen worden voor het bakken bezand. De buitenzijde krijgt hierdoor een ander uiterlijk, vaak gemêleerd dan de kern. Als er na langere periode en grote vervuiling gereinigd wordt kleurt een dergelijke steen na reiniging vaak egaler van kleur.

Reiniging van dergelijke stenen zonder aantasting / verwijdering van de bezanding kan vaak alleen door middel van laser reiniging doordat deze geen magische kracht uitoefent.

Zie bijgaande baksteen.

1: Voor het reinigen van de gevel mengen we water met een mild straalmiddel
2: Dit mengsel blazen wij onder lage luchtdruk tegen de gevel. Het straalmiddel is scherp genoeg om de grauwe waas van de gevel ‘af te poetsen’. Maar tegelijk is het zacht genoeg om de voegen niet te beschadigen
3: Het straalafval vangen wij op en voeren wij af : we laten de werkplek weer netjes achter

UW GELE GEVELSTENEN WEER ALS NIEUW?

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

Sinds 2004 hebben wij ruime ervaring opgebouwd in het reinigen van alle soorten gevelstenen. Grauwe aanslag op gele stenen komen wij zeer regelmatig tegen en kunnen we met een perfect resultaat reinigen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze adviseur komt graag langs voor advies op maat!

2023-02-07T12:59:49+01:00