Waarom worden tuinmuren sneller vuil?

/, vragen, woordenlijst/Waarom worden tuinmuren sneller vuil?

Waarom worden tuinmuren sneller vuil?

Regelmatig vragen onze klanten waarom tuinmuren, bergingsmuren, muurtjes van balkons en schaammuren (muren voor of achter een woning, als afscheiding tussen buren) veel viezer zijn dan de andere muren. Daar zijn twee oorzaken voor te noemen, met als gemene deler de uiteindelijke boosdoener: vocht.

1. Geen verwarming

Doordat deze muren niet aan verwarmde ruimten grenzen zijn ze kouder dan de muren van een woning of bedrijfspand. Doordat er niet gestookt wordt en de muren kouder zijn en blijven, drogen de muren minder snel wanneer ze vochtig worden. Vochtige muren worden sneller vies en krijgen meer mos en algengroei. Mossen en algen scheiden weer een zuur uit als deze groeien wat het voegwerk sneller aantast en de vicieuze cirkel versnelt. Het voegwerk is bij dergelijke muren door het langer vochtig blijven in een slechtere staat dans de rest van de woning, waardoor er weer meer vocht in de muur dingt.

2. Ontbreken van muurafdekkers

Door het ontbreken van goede muurafdekkers dringt het vocht vanaf de bovenzijde in de muur en indien deze is voorzien van voegwerk aan de bovenzijde slijt dit voegwerk dermate harder dan de rest dat dit jaren eerder vervangen dient te worden.

Kan je een tuinmuur impregneren?

Dat kan, maar er zijn wel diverse mitsen en maren. Impregneermiddel is damp-open en vochtwerend. Als het indringen van het vocht niet voldoende wordt beperkt, kan het vocht niet snel genoeg uit de steen. Kortom je kan een tuinmuur en schaammuur alleen impregneren als het voegwerk in goede staat is, de muur aan beide zijden wordt geïmpregneerd en er een goede muurafdekking of coating aan de bovenzijde aanwezig is. Als een van deze factoren ontbreekt, kan de tuinmuur zijn vocht niet snel genoeg kwijt en is impregneren geen goed idee. Lees hier meer over impregneren >>

Een tuinmuur waar aan 1 zijde grond tegenaan ligt kan alleen geïmpregneerd worden als er een goede vochtwerende laag tussen de muur en de grond aanwezig is.

De oplossing bij vervuilde tuinmuren

U wilt uw muren weer als nieuw? Dagelijks zijn de gevelspecialisten van Gevelprotect in heel Nederland actief in het reinigen en renoveren van alle soorten gevels en muren. Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Zo vernieuwen wij gevels
2024-01-12T19:27:01+01:00