Gevelrenovatie blog

//Gevelrenovatie blog

Wanneer impregneren

Wanneer is het verstandig uw gevel te laten impregneren? Er bestaan [...]

2023-02-07T12:48:43+01:00

36 Comments

  1. Lenaerts Annick 14 maart 2018 om 20:14

    Beste,

    ik wil mijn schouw (binnen) terug opnieuw laten voegen.
    Hoelang kan ik best wachten na het voegen om mijn haard terug aan te steken?

    • Sjoerd Voermans 15 maart 2018 om 15:52

      Beste Annick,

      Voegwerk droogt relatief langzaam. ik zou toch zeker 2-3 weken wachten.

  2. Frans de Peuter 18 januari 2017 om 19:07

    Beste Frans, ik woon wel in België maar had u toch graag om raad gevraagd.
    Dit is de situatie: het gaat om een schouw die niet meer gebruikt wordt, ze staat op de hoek van de nok boven een noord-westelijke gevelmuur. Het kanaal, dat thans bovenaan helemaal open en onderaan dichtgemaakt is, loopt aan de binnenkant van de gevel.
    Kan ik het schouwgedeelte afbreken dat boven de nok uitsteekt, en het dak verder dichtleggen met pannen? Indien het gat bovenaan, onder het dak, open zou blijven, is er dan gevaar voor roetgeurhinder en waterdamp in de goed geïsoleerde zolderkamer-masterbedroom?
    En indien het schouwgat ook bovenaan onder het dak volledig afgesloten wordt en de gevel geïmpregneerd wordt, kan het schoorsteenkanaal dan nog voldoende verluchten? En kan de gevelmuur (met spouw van 6 cm) nog voldoende verluchten?

    • koen 23 januari 2017 om 11:07

      Dit lijkt mij eigenlijk werk voor een aannemer. Maar als ik het zo lees, dan zou ik als ik u was zorgen dat het kanaal aan beide kanten goed wordt afgedicht. Normaal gezien moet er dan geen geur meer naar binnen komen. Als er een damp- open impregneer wordt gebruikt, dan kan de gevel gewoon blijven ademen.

  3. Mike 18 januari 2017 om 19:06

    Wij hebben 15 jaar geleden gebouwd en hebben nu last van zwarte strepen op onze facadesteen. Deze strepen zijn aan het raam en lopen naar beneden toe. Gelijk als het regent, het water dan naar beneden loopt. Iemand enig idee hoe ik dit terug proper krijg?

    • koen 23 januari 2017 om 11:08

      Beste Mike,

      Op onze veruilingswijzer kunt u zien of dit type vervuiling er tussen staat. U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor een persoonlijk advies.

  4. Christine Vos 10 januari 2017 om 08:04

    Goedemorgen,

    Wij hebben deze zomer een huis gekocht uit de jaren 70. Het voegwerk is op bepaalde plaatsen erg slecht en ontbreekt zelfs inmiddels. Naïef als wij waren, dachten we dit wel te kunnen laten wachten tot het voorjaar…alleen hebben we nu een motmugjesplaag rondom de achtergevel en is het stucwerk zacht en vochtig… Wat zou de juiste volgorde zijn van het oplossen van deze problemen? Is het wijs om te wachten met de voegen tot het weer wat warmer wordt, of kunnen we beter voort maken?

    Vriendelijke groet,

    Christine Vos

    • koen 11 januari 2017 om 10:58

      Beste mevrouw Vos,

      voegwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zolang er geen vorst is. het liefst dat het een paar graden boven het vriespunt is.
      als de situatie niet ernstig is kun je beter wachten op het voorjaar. In uw situatie kan ik me indenken dat u gelijk actie wil ondernemen.
      de beste volgorde is om eerst de oude voegen te verwijderen, de gevel licht te reinigen. Daarna de gevel weer in te voegen en als laatste de gevel goed te impregneren met een damp open systeem.

  5. Gerard 30 december 2016 om 10:31

    Beste Niels,

    Later dit jaar willen wij ons huis uit 1952 ook eens een opknapbeurt geven door de gevel te reinigen, te herstellen en te impregneren. Bovendien willen wij de spouwmuur isoleren.

    Nu hoor ik in mijn omgeving en op internet toch nog veel horror verhalen over vochtproblemen binnen in huis, zeker in combinatie met het impregneren van de gevel en de spouwmuur isolatie.

    Zo zou je vocht in huis voornamelijk kwijt moeten raken door verdamping, niet door ventilatie. Maar het verdampen zou door de spouwmuur isolatie + impregnaat op de gevel heel moeilijk gaan waardoor de kans op vochtproblemen in huis en opgesloten vocht in de spouw heel groot is.

    Wat zijn jouw ervaringen daarmee en wat kan je hierover adviseren?

    Mvg,
    Gerard

    • koen 30 december 2016 om 10:45

      Beste Gerard,

      Met uw verhaal ben ik het eens: namelijk dat het vocht naar buiten moet kunnen. Ventilatie in een woning is altijd goed. Maar daarnaast gaat vocht inderdaad ook door de muur naar buiten. Belangrijk is dus dat er een damp- open systeem gebruikt wordt bij het impregneren. Dit zorgt ervoor dat vocht aan de buitenkant wordt geweerd, maar tegelijk kan het vocht dat in de gevel zit er in dampvorm altijd nog uit.

  6. R.A. Martina 30 december 2016 om 10:26

    geachte heer

    Mijn vraag is met welke buitentemperatuur je losse voegen het best opnieuw kan behandelen.
    Tot het voorjaar wachten of zou het nu ook mogelijk kunnen?
    Het huis is pas 4 jaar oud, maar nu laten al voegdelen los. Op 1 plek boven garage geeft het zelfs een kleine lekkage.
    Kunt u mijn vraag beantwoorden en advies geven.

    met vriendelijke groet
    mevr. J. Martina

    • koen 30 december 2016 om 10:45

      Geachte mevrouw Martina,

      Voegwerk kan worden uitgevoerd boven het vriespunt. Het liefst eigenlijk nog een paar graden er boven, zodat het voegwerk beter droogt. 4 jaar is erg jong voor een woning, wellicht kunt u nog aanspraak maken op de garantie bij de aannemer?
      Als de problemen niet al te groot zijn, dan zou ik aanraden tot het voorjaar omdat de omstandigheden dan over het algemeen wat beter zijn. Als u nog vragen heeft, dan verneem ik het graag.

  7. Maud 30 december 2016 om 10:26

    Dag Niels,
    Ik heb een aantal vragen voor je: Wij willen ons huis graag reinigen, voegen en impregneren. Er zijn 3 personen(firma`s) geweest die dit wel willen doen, maar ze vertellen alemaal wat anders…..
    Wat wel belangrijks is te weten is dat we een huis hebben met een zachte steen……
    De een zegt : Stralen en invoegen met een 3 dubbel gestreken voeg(??)daarna impregneren.

    De ander heeft het over een chemische reiniging(welke niet achterblijft in de muur en waarvan het afvalwater gewoon mag weglopen in het riool??) Het maakt volgens deze man ook helemaal niets uit qua jaargetijde wanneer te reinigen,voegen en te impregneren…

    En bedrijf nummer 3 is voorstander van een warmwaterreiniging, het aanbrengen van een gekamde/borstelvoeg en daarna de impregatie….En zit er ook nog verschil in de straaL welke ze gebruiken?

    Ik zelf heb het beste gevoel bij nr 3, maar, wat zeg jij als kenner?
    En dan misschien wel allerbelangrijkste:
    Hoevaak moet je een gevel laten impregneren en dan bedoel ik de waterzijde(dus de kant waar het weer op staat)Gaat daar 5 jaar overheen of kan je daar 10 jaar mee wachten?
    Groeten, Maud

    • koen 30 december 2016 om 10:46

      Beste Maud,

      Inderdaad een aantal vragen. Ik zal even per onderdeel antwoorden:

      De beste reinigingstechniek hangt af van de steensoort, en het type vervuiling. Om hier iets over te zeggen zou ik iets meer willen weten over de gevel. Als u wilt, dan kunt u een foto mailen, of even kijken op onze vervuilingswijzer voor de meest voorkomende gevels.

      Voor wat betreft het voegwerk zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een borstelvoeg, doorgestreken voeg, of een knipvoeg. Een 3 dubbel gestreken voeg is nieuw voor mij. Ik weet niet wat hiermee bedoeld wordt, maar het is in ieder geval geen term die in de branche gebruikt wordt.

      Op de meeste impregneermiddelen wordt 10 jaar garantie gegeven. Dat is ook een termijn die wij zelf aanhouden. Dat hoeft u dus maar eens in de 10 jaar te herhalen. Soms is het raadzaam om de regenzijde (meestal de westgevel) preventief iets eerder te behandelen. Met iets eerder bedoel ik dan bijvoorbeeld 8 jaar in plaats van 10 jaar.

      Tot slot de timing: dat is wel degelijk afhankelijk van het weer. Omdat we met water werken moet de temperatuur boven 0 graden zijn, anders loopt u kans op vorstschade in de gevel. De meeste reinigingsmiddelen worden pas effectief boven 5 graden, dus chemisch reinigen vereist een iets hogere temperatuur. Voor het impregneren moet de gevel droog zijn. Vanaf +/- november tot maart wordt er daarom zelden geïmpregneerd. Tenzij de gevel droog genoeg is.

      Ik hoop dat u iets kunt met deze informatie. Als u verder nog vragen heeft, dan horen we dat graag.

  8. Veenje/ Schiermonnikoog 30 november 2016 om 19:42

    Hoelang moet een opnieuw gevoegde gevel drogen voor je hem mag impregneren?

    • koen 30 november 2016 om 19:52

      Geachte heer/ mevrouw,

      Daar is geen vaste termijn voor. Het hangt namelijk van een paar factoren af:
      – welk impregneermiddel wordt er gebruikt (watergedragen of oplosmiddek houdend)
      – hoe zijn de weersomstandigheden? (temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid)
      – is de gevel al eerder behandeld?

      Als u ons extra informatie over de gevel kunt geven, dan kan ik u een gerichter antwoord geven.

  9. Stefan 30 november 2016 om 19:42

    Wij hebben een vrijstaand huis uit de jaren ’50. Wij denken erover om het huis rondom te laten reinigen,onze kozijnen te vervangen en om de spouw te laten isoleren.

    In welke volgorde zouden deze werkzaamheden het beste uit kunnen laten voeren?

    • koen 30 november 2016 om 19:52

      este Stefan,

      Het makkelijkst is:
      1 Isolatie aan laten brengen
      2 Gevels laten reinigen
      3 Kozijnen vervangen

      Bij het Isoleren van bestaande woningen moeten er vaak gaten geboord worden. Eventueel kunnen wij beschadigen daarna bijwerken. Het is dus handig dat we na het isoleren gaan reinigen.
      Bij een jaren 50 woning moet er over het algemeen gestraald of chemisch gereinigd worden. Dit doen wij het liefst voordat er nieuwe kozijnen in komen. Zo voorkomen we schade.
      Als u wilt laten impregneren, dan kan dat eventueel wel na de nieuwe kozijnen.

  10. Rob 30 november 2016 om 19:41

    Ik heb op 1 gevel van mijn huis een witte waas over de gevel. Ik heb al eea gelezen over salpeter en kalkaanslag. Kunnen jullie dat er af krijgen, en hoe gaat dat in zijn werk? Prijzen?

    • koen 30 november 2016 om 19:51

      Beste Rob,

      Het kan zijn dat het gaat om een kalkaanslag. Dit zie je vaak aan de regenkant van een woning. Over het algemeen zijn dat in Nederland de west- gevels.
      Deze witte aanslag is goed te verwijderen door héél licht stralen of door chemisch reinigen, U kunt hier meer over lezen op https://www.gevelprotect.nl/witte-aanslag/

      Voor wat betreft prijzen: u kunt vrijblijvend een offerte aanvragen via https://www.gevelprotect.nl/offerte-aanvragen/

  11. Maarten Jongen 16 november 2016 om 18:01

    Beste Koen,

    Ik heb een nieuwbouwhuis en mijn gevel vrij snel na oplevering laten impregneren.
    Nu 1 jaar later moeten er een aantal plekken opnieuw gevoegd worden wegen een scheurtje of losse voeg. (zetten van het huis, seizoenen?)
    Kan ik dat zomaar laten doen, aangezien ik in de veronderstelling ben dat de nieuwe voeg nu niet meer aan de stenen zal hechten…?
    Kan ik het voegbedrijf van tijdes de bouw vragen dit te doen of kan na impregneren alleen een gespecialiseerd bedrijf als jullie dit doen?
    Graag je reactie.

    Met vriendeloijke groet,
    Maarten

    • koen 16 december 2016 om 19:14

      Beste Maarten,

      Een gevel welke geïmpregneerd is kan gewoon opnieuw deels of volledig gevoegd worden. Het is van belang dat vooraf duidelijk wordt vermeld dat de gevel geïmpregneerd is. Onze medewerkers doen een toevoeging aan het cement waardoor deze een goede hechting met de ondergrond krijgt.

  12. J c 6 november 2016 om 10:17

    Beste Gevelprotect,

    Is het altijd nodig om voegen te vervangen bij zandstralen? Of kan er ook gezandstraald worden zonder opnieuw te voegen?

    • koen 30 november 2016 om 19:48

      Geachte heer/ mevrouw J C,

      Nee, dat is niet altijd nodig. Het hangt natuurlijk wel van de staat van het voegwerk af. In circa 80% van de gevallen stralen wij een gevel met het behoud van de originele voegen. Dat hebben wij ook gedaan bij bijvoorbeeld de Stadsschouwburg in Amsterdam. Als het voegwerk erg verweerd is, dan is het wel noodzakelijk om de voegen uit te hakken/ slijpen en opnieuw in te voegen.

  13. C.L. Klaassen 6 november 2016 om 10:14

    Ik lees op uw website over zowel het impregneren als het coaten van dakpannen. Is het zo dat het altijd één van de 2 moet zijn? Kun je niet alleen reinigen?

    • koen 6 november 2016 om 10:20

      Geachte heer/ mevrouw Klaassen,

      Uiteraard kunt u ook het dak enkel laten reinigen. Echter, vaak is het verstandig om het dak nadien te beschermen. Dit kan inderdaad door het impregneren of het coaten van het dak. Als u voor impregneren (niet te verwarren met een primer) kiest, dan is het niet meer mogelijk het dak te coaten. En andersom: als u voor coaten kiest, dan is het niet nodig het dak te impregneren. Soms is het wel raadzaam vooraf een primer aan te brengen.

  14. Jurien 6 november 2016 om 10:13

    Als jullie een gevel gaan stralen, is er dan kans op schade aan het glas en de ramen of hoe voorkomen jullie dat?

    • koen 6 november 2016 om 10:20

      Beste Jurien,

      Vóór het stralen plakken wij altijd de ramen en kozijnen af met plastic folie en duct tape. De kans op schade is hierdoor uiterst gering.

  15. Jos 6 november 2016 om 10:12

    Hallo,

    wat zijn de garanties die u op uw werk afgeeft?

    • koen 6 november 2016 om 10:19

      Beste Jos,

      Op het impregneerwerk geven wij 10 jaar schriftelijke garantie.

  16. Helene 28 oktober 2016 om 18:28

    Hallo,

    Wij willen onze voorgevel laten renoveren. Opnieuw voegen waar nodig, schoonmaken en impregneren.
    Het gaat om een hoekhuis van 5 meter breed. Doen jullie dan alle voegen of ook alleen waar nodig is?

  17. koen 28 oktober 2016 om 18:26

    Beste Helene,

    Dat hangt van de staat van het voegwerk af: als het bestaande voegwerk nog in een redelijk tot goede staat verkeert, dan kunnen we in veel gevallen volstaan met repareren waar dat nodig is. Als het voegwerk slecht is (bijvooreeld korrelig), dan is het raadzaam oom de voegen uit te hakken en opnieuw inte voegen. Op onze website vindt u meer informatie over het voegen van een gevel.

  18. Erik Schouten 28 oktober 2016 om 18:25

    Hallo,

    Waar kan ik zo’n vergunning voor gevelreiniging aanvragen?

  19. koen 28 oktober 2016 om 18:24

    Beste Erik,

    De vergunning kan aangevraagd worden bij de gemeente waarin u woont. Meestal vraagt de gemeente op welke manier er gereinigd wordt, en hoe er wordt omgegaan met het afval.
    Gevelprotect Nederland heeft in veel gemeentes al een permanente ontheffing voor gevelreiniging. Dat betekent dat wij niet meer bij elk project een vergunning hoeven aan te vragen. Wij kunnen dan volstaan met een melding voor gevelreiniging.

  20. koen 24 oktober 2016 om 19:26

    Beste Sander,

    Verf van een gevel verwijderen kan op 2 manieren: door chemisch reinigen en door stralen. Stralen is over het algemeen niet iets wat je makkelijk zelf kunt doen: hiervoor heb je een straalinstallatie nodig (compressor met straalketel) en toch wel enig vakmanschap.
    Chemisch reinigen is eventueel zelf te doen. U zou bij de bouwmarkt verfafbijt kunnen halen en hier de gevel mee inzetten. Als het goed is wordt de verf daar ‘week’ van. Hierna moet de gevel met heet water onder hoge druk worden afgespoten (circa 90 graden, 200 bar).
    Dan zijn er nog 2 dingen waar u op moet letten: ten eerste kan het zijn dat u voor deze werkzaamheden een monumentenvergunning nodig heeft (kunt u navragen bij Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), en ten tweede is op steeds meer plaatsen een (milieu-) vergunning nodig voor gevelreiniging.
    Mocht u nog vragen hebben, dan vernemen wij het graag. Succes!

    Gevelprotect

  21. Sander 24 oktober 2016 om 19:18

    beste,

    Ik wil graag verf van mijn monumentale gevel verwijderen. Kan ik dat ook zelf doen?

Reacties zijn gesloten.