Overslaan en naar de inhoud gaan

Gele baksteen reinigen: stoomcleanen of stralen?

In Nederland vergrauwen populaire gele bakstenen gevels van binnenuit, vooral bij langdurige vochtigheid.

Gele baksteen reinigen: stoomcleanen of stralen?

Gele bakstenen zijn een veel toegepaste gevelsteen in Nederland. Gele stenen vergrauwen na verloop van tijd. Het is geen vervuiling van buitenaf, zoals algaangroei of luchtvervuiling, maar komt van binnenuit de steen zelf. De vergrauwing zien we het meest op gevels die langer vochtig blijven.

gele steen stoomcleanen of stralen

Van boven naar beneden: niet gereinigd, resultaat na stoomcleanen en na stralen

Gelukkig is deze vergrauwing prima te reinigen. De gele stenen krijgen hierdoor hun oorspronkelijke uitstraling weer terug. Belangrijk voor een goed resultaat is wel dat de juiste reinigingstechniek wordt toegepast. Hier zien wij in de praktijk regelmatig missers.

Stoomcleanen of vochtstralen?

De meest eenvoudige methode van gevelreiniging is stoomcleanen. Hierbij wordt heet water onder hoge druk op de gevel gespoten, waardoor de vervuiling oplost en wegspoelt. Bij onder andere MBI betonstenen en gestucte gevels is stoomcleanen de aangewezen techniek.

Ook gele stenen knappen behoorlijk op van stoomcleanen, maar de vergrauwing blijft! Om de vergrauwing te verwijderen is stralen nodig. Met deze techniek, ook bekend als vochtstralen of sandwashing, wordt de vergrauwing effectief van de steen af gepoetst.

Voegwerk

Om een gevel te kunnen vochtstralen, moet het voegwerk in goede staat verkeren. Slecht voegwerk zal door het vochtstralen beschadigd raken. In dat geval is gevelrenovatie aanbevolen; hierbij reinigen we de gevel en vernieuwen het voegwerk. Onze gevelspecialisten geven graag advies op maat!

Zo stralen wij gele steen:

1: Voor het reinigen van de gevel mengen we water met een mild straalmiddel
2: Dit mengsel blazen wij onder lage luchtdruk tegen de gevel. Het straalmiddel is scherp genoeg om de grauwe waas van de gevel ‘af te poetsen’. Maar tegelijk is het zacht genoeg om de voegen niet te beschadigen
3: Het straalafval vangen wij op en voeren wij af : we laten de werkplek weer netjes achter

Sinds 2004 hebben wij ruime ervaring opgebouwd in het reinigen van alle soorten gevelstenen. Grauwe aanslag op gele stenen komen wij zeer regelmatig tegen en kunnen we met een perfect resultaat reinigen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze adviseur komt graag langs voor advies op maat!

Remote video URL