Overslaan en naar de inhoud gaan

Vorstschade aan gevel en voegen

Bij strenge winters is er een grote kans op vorstschade van de gevel. Vooral gevels die technisch in minder goede staat zijn lopen risico op vorstschade. De oorzaak is water in de steen of voeg, dat uitzet bij (strenge) vorst.

Vorstschade in gevelstenen

vorstschade door slecht voegwerk

Gevelstenen zijn van nature poreus: ze nemen water op en laten waterdamp los. In de loop der jaren worden de stenen steeds poreuzer, waardoor ze meer water opnemen. Bij strenge vorst bevriest dit water, waardoor het uitzet. Stenen die veel water bevatten kunnen hierdoor ernstig beschadigd raken. Oppervlakkige stukken steen ‘knappen’ dan van de gevel af. Dit is te voorkomen door de gevel te impregneren.

vorstschade herstellen

Vorstschade in de voegen

Ook het voegwerk kan bij vorst beschadigd raken. De oorzaak is hetzelfde als bij de stenen. Stukken en brokken kunnen uit de gevel breken.

Wat is er aan vorstschade te doen?

Als de gevel nog in goede staat verkeert, kunt u het voorkomen door de gevel te impregneren. De onzichtbare filmlaag zorgt dat waterdamp nog wel uit de gevel kan, maar water niet van buiten in de stenen en voegen kan trekken.

Als er wel sprake is van vorstschade herstellen wij dit. Sinds 2004 hebben onze ervaren gevelspecialisten vele duizenden  gevels hersteld in heel Nederland. Lees meer over de technieken of neem direct contact op voor advies.