Overslaan en naar de inhoud gaan

Het begrip Torbo- stralen

Wat houdt Torbo Stralen in?

Bij het reinigen van gevels maken wij vaak gebruik van het Torbo- straalsysteem. Torbo is een merk straalketel, wat oorspronkelijk uit Duitsland komt.

Het unieke van dit systeem is dat het straalmiddel in de ketel wordt vermengd met water. Vroeger werd er gestraald met enkel zand, zonder water. Door water aan het zand toe te voegen ontstaat een mengsel met een veel zachtere inslag op de gevel. Hierdoor kunnen we veel gevels stralen zonder de voegen te beschadigen.

Details over Torbo

Een andere veelgebruikte term is Softline stralen. Softline is een type- aanduiding van het merk Torbo. Hierbij gaat het om een kleiner type straalketel wat vaak gebruikt wordt bij het stralen van woningen.

Het meest gebruikte straalmateriaal is olivinezand. Maar daarnaast kunnen we ook stralen met kalk, garnet, glasparels, en nog veel meer typen straalmiddel. Welk type straalmiddel we gebruiken hangt af van de ondergrond en de soort vervuiling.

Een voorbeeld van een Torbo- project

Een mooi voorbeeld van een project dat wij met het Torbo- systeem hebben gereinigd is de gevelrenovatie bij  Stadsschouwburg te Amsterdam. De voegen van dit eind 19e eeuwse monumentale pand zijn bijna volledig intact gebleven!

Torbo aan het werk


In de bovenstaande video ziet u een voorbeeld van een gevel die met een Torbo wordt gereinigd. Bij onze referenties vindt u nog meer voorbeelden van projecten.

Torbo voor uw gevel?

Niet elke gevel is geschikt voor het Torbo- straalsysteem. We hebben een overzicht gemaakt van verschillende steensoorten met daarbij onze aanbevolen reinigingstechniek.

 

Bekijk direct het overzicht: wat voor gevel heb ik?

 

Hoe werkt Torbo stralen?

1: De Torbo straalketel vullen we met water. Hierna voegen we het juiste straalmiddel toe.
2: In de Torbo wordt het straalmiddel gemengd met water. Door de toevoeging van water neemt de stofvorming aanzienlijk af.
3: Het voordeel van stralen met het Torbo- systeem is dat het afval product niet milieu- belastend is: het is namelijk water met zand!

Tip: door gevel gevel impregnatie blijft de gevel na het reinigen veel langer schoon!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw pand?

Gratis offerte aanvragen