vorstschade 2017-12-14T10:18:30+00:00

Vorstschade aan gevel en voegen

Bij strenge winters is er een grote kans op vorstschade van de gevel. Vooral gevels die technisch in minder goede staat zijn lopen risico op vorstschade. De oorzaak is water in de steen of voeg, dat uitzet bij (strenge) vorst.

Vorstschade in gevelstenen

Gevelstenen zijn van nature poreus: ze nemen water op en laten waterdamp los. In de loop der jaren worden de stenen steeds poreuzer, waardoor ze meer water opnemen. Bij strenge vorst bevriest dit water, waardoor het uitzet. Stenen die veel water bevatten kunnen hierdoor ernstig beschadigd raken. Oppervlakkige stukken steen ‘knappen’ dan van de gevel af. Dit is te voorkomen door de gevel te impregneren.

Vorstschade in de voegen

Ook het voegwerk kan bij vorst beschadigd raken. De oorzaak is hetzelfde als bij de stenen. Stukken en brokken kunnen uit de gevel breken.

Wat is er aan vorstschade te doen?

Als de gevel nog in goede staat verkeert, kunt u het voorkomen door de gevel te impregneren. De onzichtbare filmlaag zorgt dat waterdamp nog wel uit de gevel kan, maar water niet van buiten in de stenen en voegen kan trekken.

Beschadigde stenen kunt u in de meeste gevallen laten reinigen. Hierdoor zijn geen kleurverschillen meer zichtbaar, waardoor de beschadigingen niet meer zo opvallen. Onze reinigers kunnen (kleine) beschadigingen dan meteen repareren.

Bij ernstige schade zal gevelrenovatie nodig zijn.

Heeft u verdere vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.