Vorstschade

vorstschade gevel

Hoe herken ik vorstschade aan mijn gevel?

Wij krijgen regelmatig vragen over het afbrokkelen / afschilferen van stenen met de vraag: wat is de oorzaak en wat is er aan te doen?

De oorzaak

Het afschilferen komt door het bevriezen van het vocht in de steen tijdens vorstperiodes. Je ziet dit vooral bij zachte steensoorten welke veel vocht opnemen. Op de foto’s zie je een zachte gele steen welke in de jaren ’70 veel is toegepast:

Hoe komt het vocht in de steen?

Een (klein) deel komt van binnen uit de woning door het douchen, koken etc. Als het goed is wordt dit door de spouwisolatie weg-geventileerd.

Het overige vocht komt van het indringen van regen. Dit komt op 2 manieren in de gevel:

1. Door openstaand voegwerk. Door het ontstaan van liggende delen en gaten in het voegwerk dringt hier relatief veel vocht in de gevel.

2. Door de zachte steen zuigt deze het vocht naar binnen.

In beide gevallen blijft de gevel te lang nat in regenachtige en koude periodes.

Het voegwerk is te repareren maar dit blijf je vrijwel altijd zien. Om geen “lappendeken” te krijgen adviseren wij hele gevelvlakken het voegwerk te vervangen.

Om de gevel visueel weer aantrekkelijk te maken is vochtstralen vaak de beste remedie. De steen wordt dan week de egale originele kleur. Na het vochtstralen dient de gevel geïmpregneerd te worden om vochtindringing te voorkomen.

Als een gevel opnieuw gevoegd, gereinigd en geïmpregneerd is kan de gevel er weer tientallen jaren tegenaan.

Meer weten?

Dagelijks help ik klanten in heel Nederland met het verfraaien en verbeteren van hun gevels en dak. Ik kom graag vrijblijvend bij u langs voor een advies op maat!

Afspraak maken

Werkwijze vochtstralen

1: In een speciale straalketel mengen wij een straalmiddel met water.
2: Onder lage luchtdruk blazen we dit mengsel voorzichtig tegen de gevel.
3: Het afval vangen wij op en voeren wij op verantwoorde wijze af.

Tip: door impregnatie van de gevel behoudt u het resultaat vele malen langer! Kijkt u ook eens bij gevelrenovatie of gevel reinigen voor meer informatie.

2019-09-26T19:47:48+00:00